Internet bellen & voip, wat is het nu eigenlijk?

voip-1

Wat is voip
VOIP staat voor: voice over IP, spraak over IP (data netwerk). Wat je eigenlijk doet is spraak (analoog) omzetten naar digitaal zodat deze over een intern computer netwerk of het internet te transporteren is.

Je gebruikt dus het internet om de grootste afstand af te leggen (i.p.v. de telefoon provider) en dan lokaal het telefoonnet op te gaan zodat er veel kosten bespaard worden.

Het is natuurlijk ook mogelijk om op deze manier 2 bedrijven met elkaar te verbinden als beide over voip beschikken, zo komt er geen telefoonprovider aan te pas!

Vergelijk het met een muziekje die je per e-mail stuurt, echter nu realtime en naar een IP adres (elke internet verbinding heeft er één) i.p.v. een mailadres.

Omdat bijna iedereen wel een permanente internet verbinding heeft kan je internet gebruiken als transport middel en gratis naar elkaar bellen (Skype).

Skype was gemaakt om te bellen van PC naar PC, je moet dus achter de computer zitten en kan alleen naar andere Skype gebruikers kan bellen. Inmiddels kan er veel meer.

Ongeacht waar je bent
Als je telefoongesprekken omgezet hebt naar VOIP maakt het niet meer uit waar je bent, als je maar een goede internet verbinding heb.

Je kan dus vanuit je vakantiehuis in Spanje je klanten te woord staan op je Nederlandse telefoonnummer. Deze komen dan kosteloos in Spanje uit.

Zo kan je ook thuiswerkers bereikbaar maken alsof ze op de zaak zitten.

Bereikbaar voor je klanten in andere landen
Stel u richt zich op meerdere landen dan is het voor uw (toekomstige) klanten in dat land erg handig en vertrouwd als u op een telefoonnummer in hun land bereikbaar bent. Dankzij VOIP kunnen deze nummers via internet zonder extra kosten bij u op de zaak binnenkomen.

VOIP naar een telefoonnummer
Het handigst is als je naar iedereen kan bellen ongeacht of deze achter de computer of in de tuin zit, daar heeft men het volgende op gevonden. Wat men doet is het internet gebruiken om de afstand naar de andere beller zo kort mogelijk te maken. Immers lokaal bellen is goedkoper dan interlokaal of internationaal.

Wil je van Nederland naar Polen bellen dan ga je van Nederland over het internet naar Polen en daar lokaal het telefoonnetwerk op. Hierdoor bespaar je de dure internationale telefoon kosten.

Inmiddels zijn er veel voip providers die tegen lage tarieven (soms gratis) het mogelijk te maken om over de heel wereld te bellen naar vaste of mobiele nummer. Hier is geld te besparen!